Οι Αθάνατες Αδελφές

Παρουσιάζουμε εδώ δύο μικρά δείγματα του βιβλίου, ένα ποίημα και ένα κομμάτι διδασκαλίας από δύο σοφές αδελφές:


Ο καθρέφτης του νου 

Σαν έναν καθρέφτη γεμάτο από σκόνη, 
καθάρισα τον νου μου από τα μιάσματα
και έτσι αναγνώρισα τον Εαυτό σ' εμένα.
Όταν τον είδα κρυμμένο μέσα μου κατάλαβα
πως Εκείνος ήταν τα πάντα κι εγώ τίποτε.

 


 

.....Λίγο πριν πεθάνει η Γιεσέ Τσόγκιαλ απευθύνθηκε στους μαθητές της με τα εξής λόγια: «Φίλοι μου, μην λυπάστε. Ασκηθείτε με ειλικρίνεια και θέρμη. Διαλογιστείτε πάνω στην δίχως δράση μεγάλη τελείωση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για το ξεπέρασμα της δυστυχίας. Αυτή είναι η ίδια η καρδιά του Παντμασαμπάβα – εκείνος την έδωσε σ’ εμένα και τώρα την δίνω σ’ εσάς. Ασκηθείτε και θα πετύχετε τις σίντι. Καθοδηγήστε όλα τα όντα που είναι έτοιμα, αλλά μην την δίνετε σε εκείνα που δεν είναι. Μην την δίνετε σε όσους έχουν παραβεί τους όρκους τους και κρύψτε την από εκείνους που έχουν διαστρεβλωμένες απόψεις.

            Αδελφοί και αδελφές που συγκεντρωθήκατε εδώ, ακούστε με. Παρόλο που οι άνθρωποι είναι αναρίθμητοι, εκείνοι που ακολουθούν την διδασκαλία μπορούν εύκολα να μετρηθούν. Εκείνοι που έχουν εισέλθει στην Αδελφότητα είναι ακόμη λιγότεροι και εκείνοι που έχουν πετύχει τις σίντι είναι σαν τα άστρα στο καταμεσήμερο. Είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει κανείς Βούδας. Γι’ αυτό το νόημα του Ντάρμα είναι πολύ σημαντικό. Μερικοί λένε ότι υπάρχουν ογδόντα χιλιάδες νταρμικές πύλες και άλλοι λένε ότι είναι τέσσερις χιλιάδες ή και αμέτρητες. Όλες όμως μπορούν να συνοψιστούν σε εννέα οχήματα.

            Τα εννέα οχήματα χωρίζονται σε τρία στάδια που οδηγούν στην Άτι γιόγκα. Η Άτι γιόγκα διακρίνεται σε ενόραση, διαλογισμό, μέθοδο και καρπό, που είναι ο ύψιστος Ντάρμα. Η ενόραση είναι απαλλαγμένη από τις ιδέες υποκειμένου και αντικειμένου. Ο διαλογισμός είναι η φυσική συνέχεια της ύπαρξης. Η μέθοδος είναι η ακλόνητη εστίαση απαλλαγμένη από κάθε πλάνη και ο καρπός είναι η ψυχική ακτινοβόλος δημιουργικότητα και η τελείωση των τριών κάγια.[1]

            Σύντομα θα σταθώ μπροστά στον γκουρού Παντμασαμπάβα, γι’ αυτό σας λέω αυτά τα λίγα τελευταία λόγια. Η ενόραση είναι το γενικό καθοριστικό χαρακτηριστικό του Ντάρμα. Τι σημαίνει αυτό; Η άσκησή σας δεν είναι μια απλή κενότητα – υπάρχει επίσης διαυγής ακτινοβολία και αγνή επίγνωση. Αλλά επειδή τίποτε δεν είναι μόνιμο και διαρκές, λέμε πως αυτή είναι κενότητα. Η ουσιαστική φύση της εμπειρίας ονομάζεται ενόραση. Όσον αφορά τώρα την ενόραση, πώς λειτουργεί; Όταν χρησιμοποιείτε την ενόραση στο στάδιο ανάπτυξης, μεταμορφώνει τον εαυτό σας σε θεότητα. Όταν η ενόραση επεκτείνεται σε όλα τα όντα και επιστρέφει, αυτό είναι ανταποκριτική ευσπλαχνία. Όταν επιτυγχάνεται η τελείωση, αυτό είναι μάχα-μούντρα.[2] Η ουσιαστική φύση της όρασης είναι απαλλαγμένη από το αιώνιο ή το παροδικό. Η ενόραση αυτοπραγματώνεται, βλέπει τον εαυτό της. Δεν είναι το κοίταγμα της πραγμάτωσης, της θέασης, αλλά η ίδια η ενορατική επίγνωση. Αυτό χαρακτηρίζεται ως ενόραση. 

            Ο διαλογισμός είναι το έδαφος του Ντάρμα. Τι σημαίνει αυτό; Στην ροή της άσκησής σας μέσω συνεχούς και σταθερής εξέτασης της ουσιαστικής φύσης της ενόρασης εισέρχεστε σε έναν διαλογισμό απόλυτα απεριόριστο. Αυτό ονομάζεται επίγνωση και ηρεμία. Πώς λειτουργεί αυτός ο διαλογισμός; Είτε ασκείστε στο στάδιο ανάπτυξης είτε σε εκείνο της τελείωσης, η εμπειρία είναι σημαντική και όμως ασύλληπτη. Οτιδήποτε συμβαίνει, συμβαίνει μέσα στην συνεχή συγκέντρωση. Ο διαλογισμός τόσο του σταδίου ανάπτυξης όσο και του σταδίου τελείωσης πρέπει να είναι απαλλαγμένος από τρία πράγματα: αστάθεια, συσκότιση και νωθρότητα. Παραμείνετε στην εμπειρία χωρίς περισπασμούς και χωρίς ιδεοπλασία – μια τέτοια ομοιομορφία και ηρεμία είναι διαλογισμός.

            Η δράση είναι η δραστηριότητα του Ντάρμα. Τι σημαίνει αυτό; Στην ροή της άσκησής σας όταν φθάσετε στον διαλογισμό που διαθέτει το βάθος της ενόρασης, θα δείτε διάφορα είδη δράσης που όλα τους χαρακτηρίζονται από συνέχεια και ασυνέχεια. Πώς λειτουργεί αυτή η δράση; Η ακριβής εκδήλωση της δράσης δεν είναι συγκεκριμένη, οτιδήποτε συμβαίνει εσείς παραμείνετε συνεχώς και αμετακίνητα μέσα στην εμπειρία, χρησιμοποιώντας την για πνευματική πρόοδο.

            Στην πραγματικότητα είτε βαδίζετε, κινείστε, κοιμάστε, τρώτε, είτε κάθεστε, σε όλα τα είδη δράσης να παραμένετε σε επαφή με την άσκησή σας, είτε είναι άσκηση ανάπτυξης είτε τελείωσης είτε οποιαδήποτε άλλη. Ποτέ μην αφήνετε τον εαυτό σας να απομακρύνεται από την άσκησή σας. Με μια τέτοια δράση θα είστε προικισμένοι με την ίδια την ουσία της δράσης.

            Αυτές είναι οι τελευταίες οδηγίες μου. 


[1]  Είναι τα τρία σώματα του Βούδα: νταρμακάγια, σαμπογκακάγια και νιρμανακάγια.

[2]  Η μαχαμούντρα είναι η πιο εσωτερική τεχνική της σχολής Βατζραγιάνα. Ονομάζεται και νιρβανική ατραπός.