Ανατολική Σοφία

 

Η Ανατολή είναι η κατεύθυνση του ανατέλλοντος ηλίου και ως εκ τούτου συνδέεται με τη νέα ζωή, το φως, την πνευματική φώτιση και τη μύηση. Η ανατολική σοφία περιλαμβάνει τις διάφορες παραδόσεις της Νότιας και Ανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής, ινδικής και ιαπωνικής φιλοσοφίας.

Η γνώση μας σχετικά με το νόημα της ζωής ενυπάρχει κατά το μεγαλύτερο μέρος στα κείμενα και στα σούτρα που συνθέτουν την ανατολική σοφία. Η Μπάγκαβαντ Γκιτά διδάσκει τη δοξασία της οικουμενικής αλήθειας. Το μήνυμά της είναι καθολικό, μεγαλειώδες, και μη χωριστικό αν και είναι ένα μέρος του τριμερούς Σανατάνα Ντάρμα, δηλαδή του Ινδουισμού, του οποίοι οι τρεις κλάδοι είναι βισνουισμός, μπραχμανισμός και σαϊβιτισμός. Η Γκιτά είναι πολύ εύκολο να κατανοηθεί σε οποιαδήποτε γλώσσα από έναν μέσο άνθρωπο.

Η κινεζική σοφία επίσης θέτει στο Τάο Τε Τσινγκ τις φιλοσοφικές βάσεις για μία από τις μεγαλύτερες σοφές παραδόσεις του κόσμου που είναι γνωστή ως Ταοϊσμός.

Ένα άλλο μεγάλο έργο από την Ανατολή είναι τα Γιόγκα Σούτρα του Πατάντζαλι. Η πραγματεία αυτή διδάσκει σε κάθε νοήμονα αναζητητή τη μέθοδο για να πετύχει την ποθητή ένωση (γιόγκα) ή πνευματική απορρόφηση στο ύψιστο Απόλυτο ή ένδον Θεό. Η γιόγκα μάς διδάσκει ότι ο αληθινός μας εαυτός είναι η ψυχή και ότι η ταύτιση με το εγώ είναι μια ψευδαίσθηση που πρέπει να ξεπεραστεί.

Ένα από τα πολύτιμα πετράδια της αρχαίας ανατολικής σκέψης είναι το Διαμαντένιο Σούτρα. Οι οπαδοί του Ζεν εμπνέονται ιδιαίτερα από αυτό. Είναι το αντίδοτο στον ανθρώπινο πόνο, ο οποίος προκαλείται από τις ατέλειωτες επιθυμίες. Διδάσκει ότι η υπέρβαση του πόνου πετυχαίνεται μέσω της τέλειας σοφίας.

Αυτά και άλλα βιβλία, όπως το Σουρανγκάμα Σούτρα, προσφέρονται στον σοβαρό μελετητή του εσωτερισμού που αναζητεί και επιδιώκει τη φώτιση. Μπορεί τα κείμενα αυτά και άλλα παρόμοια να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τη μεγαλύτερη από όλες τις επιτεύξεις, το σταμάτημα του πόνου και την αυτοπραγμάτωση.