ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

 

Το Κίνημα της Νέας Εποχής είναι ένα διεθνές κοινωνικό και πνευματικό κίνημα που εμφανίστηκε στις Δυτικές κοινωνίες στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και σήμερα έχει γίνει πλέον μια σημαντική καινούργια δύναμη για την ανάπτυξη του συνεχώς μεταβαλλόμενου Δυτικού πολιτισμού.

Οι ορισμοί που έχουν δοθεί κατά καιρούς διαφέρουν κι αυτό εξαιτίας της εκλεκτικής φύσης του και της έμφασης που δίνει ο καθένας σε μια διαφορετική όψη του. Μπορούμε να πούμε όμως ότι χαρακτηρίζεται από μια ολιστική θεώρηση του κόσμου, μια πίστη στην αναδυόμενη νέα Εποχή ή Εποχή του Υδροχόου - από την οποία το κίνημα παίρνει το όνομά του – και μια έμφαση στην έμφυτη πνευματικότητα και στην αυθεντικότητα του Εαυτού. Αν και δεν υπάρχουν σαφή όρια στο μεγάλο αυτό κίνημα, κάποια κοινά θέματα είναι βασικά σε όλους τους οπαδούς του.

Το πρώτο είναι ότι η ανάδυση της Νέας Εποχής θα εγκαινιάσει μια αυξημένη πνευματική συνείδηση συνοδευόμενη από κοινωνική και προσωπική μεταμόρφωση,

Το δεύτερο είναι ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει μια πρόγευση αυτής της φώτισης μέσα από την προσωπική πνευματική μεταμόρφωση, θεραπεία, και ανάπτυξη.

                 Εν κατακλείδι, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω την αναπόφευκτη έλευση της Νέας Εποχής. Οι πύρινες ενέργειες κατευθύνονται με μεγαλύτερη ένταση προς τη Γη, και αν δεν ληφθούν, συνειδητοποιηθούν και αφομοιωθούν θα προκαλέσουν σεισμούς και άλλες γήινες αναστατώσεις, καθώς και επαναστάσεις, πολέμους και νέες επιδημίες. Εισερχόμαστε ακριβώς τώρα σε μια Νέα Εποχή, μια Νέα Φυλή, και ως εκ τούτου η περίοδος αυτή μπορεί να συγκριθεί με την εποχή της Ατλαντίδας, η ύπαρξη της οποίας γίνεται όλο και πιο εμφανής για την σημερινή επιστήμη. - Επιστολές Έλενα Ρέριχ.

Ο όρος 'Νέα Εποχή' υποδηλώνει ένα πλατύ κίνημα του σύγχρονου Δυτικού πολιτισμού χαρακτηριζόμενο από μια ατομική εκλεκτική προσέγγιση σχετικά με το θέμα της πνευματικής αναζήτησης. Έχει κάποια γνωρίσματα μιας νέας, αναδυόμενης θρησκείας, αλλά προς το παρόν είναι ένα χαλαρό δίκτυο πνευματικών αναζητητών, δασκάλων, θεραπευτών και στοχαστών.

Μια βασική πηγή για τις ιδέες της Νέας Εποχής αξίζει ιδιαίτερης μνείας. Η πλήρης Κοσμογονία και Ανθρωπογονία που παρουσιάστηκε από την Θεοσοφική Εταιρεία, βασισμένη κυρίως στο μνημειακό έργο Μυστική Δοξασία της Έλενα Μπλαβάτσκυ, περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των ιδεών που αποτελούν τον θεωρητικό πυρήνα του Κινήματος της Νέας εποχής.

Το κίνημα της Νέας Εποχής μπορεί σίγουρα να οριστεί από την πρωταρχική εμπειρία της μεταμόρφωσης. Τα περισσότερα μέλη του Κινήματος είτε έχουν βιώσει είτε ένθερμα επιζητούν μια βαθιά προσωπική μεταμόρφωση που μπορεί να τους ανυψώσει από τον παλιό, απαράδεκτο τρόπο ζωής σε ένα νέο φανταστικό μέλλον. Πιστεύουν στην δυνατότητα της μεταμόρφωσης όχι απλώς ενός αριθμού ζηλωτών, αλλά του πολιτισμού και της ίδιας της ανθρωπότητας. Στις μέρες μας υπάρχει μια τέτοια δυνατότητα. Η Νέα Εποχή αναδύεται σε αυτήν την γενιά. Αυτή η πεποίθηση, αυτή η ελπίδα, ότι η Νέα Εποχή έχει ανατείλει είναι που έχει δώσει και το όνομα σε αυτό το κίνημα.

                Η επερχόμενη αυτή εποχή θα είναι τόσο κυριαρχικά μια εποχή ομαδικής αλληλεπίδρασης, ομαδικού ιδεαλισμού και ομαδικής συνείδησης, όσο η Ιχθυακή Εποχή υπήρξε μια εποχή ανέλιξης και έμφασης στην προσωπικότητα, εστίασης στην προσωπικότητα και συνείδησης της προσωπικότητας. Η φιλαυτία, όπως την εννοούμε τώρα, θα εξαφανισθεί βαθμιαία επειδή η ατομική θέληση θα σμίξει εκούσια με την ομαδική θέληση. - Α Bailey, Οι Ακτίνες και οι Μυήσεις.

--------------------------------------

Αντί να ακολουθήσουν το παράδειγμα μιας οργανωμένης θρησκείας, οι άνθρωποι της Νέας Επoχής αρχίζουν το δικό τους πνευματικό ταξίδι παίρνοντας όσα στοιχεία τους είναι αναγκαία από τις μυστικιστικές παραδόσεις και από τις διάφορες θρησκείες: Άγκνι Γιόγκα, Αποκρυφισμός, Γνωστικισμός, Ερμητισμός, Ζεν Βουδισμός, Θεοσοφία, Ινδιάνικη παράδοση, Νεοπαγανισμός, Ροδοσταυρισμός και Ταοϊσμός. Μερικοί ασχολούνται με πολλές και διαφορετικές διδασκαλίες και πρακτικές, άλλοι με τις γνωστές, και κάποιοι άλλοι με εντελώς περιθωριακές, και σχηματίζουν τελικά τις δικές τους πεποιθήσεις και πρακτικές με βάση τις εμπειρίες τους.

Η Κοινότητα Αουροβίλ στη Νότια Ινδία.

Το κίνημα της Νέας Εποχής έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια για αποκατάσταση μιας αίσθησης κοινότητας για να αντιμετωπιστεί η κοινωνική αποσύνθεση. Αυτό επιχειρείται μέσω της δημιουργίας κοινοτήτων, όπου τα άτομα συγκεντρώνονται μαζί για να ζήσουν και να εργαστούν σε κοινότητες νέας Εποχής. Τέτοιες κοινότητες έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου, και αντιπροσωπεύουν μια θεσμοθετημένη μορφή του κινήματος. Τέτοιες είναι το Ίδρυμα Φάιντχορν στην Σκοτία, η Αουροβίλ στην Ινδία και η κοινότητα Νταμανούρ στην βόρεια Ιταλία, για να αναφέρουμε μόνο λίγες από αυτές.

Αντιπρόσωποι του Κινήματος της Νέας Εποχής και άτομα που επηρέασαν βαθιά τις ιδές του είναι οι: Σερ Τζορτζ Τρεβέλιαν, Ένγκαρ Κέησυ, Ρας Ντας, Κερπάλ Σινγκ, το ζεύγος Πολ και Έιλην Κάντι, Αλίκη Μπέηλυ, Μάνλυ Χολ, Χοσέ Αργκιέλες, Σρι Τσινμόυ, Μπράιντυ Μάρφυ, Μάικλ Νιούτον, Μπ. Ίγιενγκαρ, Δαλάι Λάμα, Ρομπέρτο Ασατζιόλι, Τζούλιους Έβολα, Μικάο Ουσούι, Μάθιου Φοξ, Τσόγκυαν Ρίνποτσε, Έκχαρτ Τόλλε και πολλοί άλλοι.