Ο Κήπος των Αναζητητών

 

Ένας πνευματικός αναζητητής αρχίζει συνήθως να ψάχνει έξω από τον εαυτό του για απαντήσεις. Πολλοί φυσικά αποθαρρύνονται, επειδή δεν μπορούν να βρουν αυτό που αναζητούν έξω από τον  εαυτό τους. Αυτό που συχνά βρίσκει συνήθως είναι άλλοι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι έχουν τις απαντήσεις, χωρίς να τις διαθέτουν.

Ο κόσμος έξω από τον εαυτό μας είναι μια αντανάκλαση του δικού μας εσωτερικού κόσμου, και όταν αρχίζουμε να αναζητούμε την πνευματική αλήθεια, είμαστε συνήθως γεμάτοι σύγχυση, ψευδείς πληροφορίες, περιορισμούς, και πολλά άλλα εμπόδια. Έτσι, όταν αναζητούμε την αλήθεια έξω από τον εαυτό μας, βιώνουμε μια αντανάκλαση αυτού που είναι πιο κοντά στην επιφάνεια μέσα μας.

Η περιπέτεια του αναζητητή είναι σαν ένας λαβύρινθος, μια δαιδαλώδης πορεία μέσα από μπερδεμένα μονοπάτια που τέμνονται σε απρόβλεπτα σημεία. Σε κάθε διασταύρωση των μονοπατιών υπάρχει χώρος για ανάπαυση και περισυλλογή, αλλά η φύση αυτού του ζωντανού λαβύρινθου είναι συνεχής κίνηση, αλλαγή και εξερεύνηση. Ο λαβύρινθος δεν έχει μοναδικό, σταθερό κέντρο - μάλλον ένα είδος μαγνητικού κέντρου που μετατοπίζεται καθώς η πορεία αλλάζει κατεύθυνση. Μυστηριωδώς και συχνά φευγαλέα, κάθε στριφογυριστό μονοπάτι οδηγεί προς την καρδιά του δαιδαλώδους λαβυρίνθου, προς ένα συνεχώς μετατοπιζόμενο κέντρο που βρίσκεται ακριβώς εκεί όπου ο αναζητητής ψάχνει ανά πάσα στιγμή. Σε κάθε διασταύρωση στον λαβύρινθο, υπάρχει ένα είδος μαντάλα, ένας χώρος για να αναπαυθεί η ματιά του και να ξαναβρεί την σωστή κατεύθυνση. – John Lash, The Seeker’s Handbook.

Κάτω από όλα τα εσωτερικά υβρίδια κρύβεται ο αληθινός Εαυτός μας. Ωστόσο στην αρχή, δεν το θυμόμαστε αυτό και το μόνο που νιώθουμε είναι μια παθιασμένη επιθυμία για αναζήτηση μέσα στον κόσμο της πλάνης που είναι αντανάκλαση της δικής μας εσωτερικής σύγχυσης.

Η πετυχημένη αναζήτηση απαιτεί αφοσίωση στο έργο αυτό, και οι πολλές δυσκολίες που εμφανίζονται είναι για να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας. Για πολλούς αναζητητές περνάει πολύς καιρός μέχρι να συνδεθούν με κάποιον που μπορεί να τους δείξει μια αχτίδα του αληθινού εσωτερικού Εαυτού.

Μερικές φορές φθάνει κανείς στο σημείο να εγκαταλείψει απελπισμένος μια τέτοια αναζήτηση κι όμως χωρίς να το ξέρει είναι έτοιμος για να κάνει αυτήν την σύνδεση. Στο κρίσιμο αυτό σημείο θα συναντήσει κάποιον που πραγματικά μπορεί να του δείξει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει. 

Στο τμήμα αυτό πρόθεσή μας είναι να προσφέρουμε στους ειλικρινείς αναζητητές κάποια ορόσημα, κάποιους οδοδείκτες, κάποια ίχνη που θα τον βοηθήσουν να βρει τον δρόμο του προς το κέντρο του λαβυρίνθου και την αλήθεια που κρύβεται εκεί.