Ιανουάριος

 

Η Εστία, θεά της οικογενειακής εστίας.

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018

 

ΒΑΣΙΚΗ ΝΟΤΑ

Εστία, βασίλισσα, του παντοδύναμου

Κρόνου θυγατέρα, που κατέχεις

το μέσον του οίκου του αέναου

και μέγιστου πυρός, ανάδειξε στις τελετές

αυτούς εδώ τους όσιους μύστες.

- Ορφικοί Ύμνοι

 

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

2. Πανσέληνος.

6. Ερμής σε τρίγωνο με Ουρανό.

7. Άρης σε σύνοδο με Δία.

8. Σελήνης τελευταίο τέταρτο.

9, Ήλιος σε σύνοδο με Αφροδίτη και Πλούτωνα. Αφροδίτη σε σύνοδο με Πλούτωνα..

13. Ερμής σε σύνοδο με Κρόνο. Αφροδίτη σε τετράγωνο με Ουρανό.

17. Νέα σελήνη.

20. Ο Ήλιος εισέρχεται στον Υδροχόο.

24. Σελήνης πρώτο τέταρτο. Ερμής σε σύνοδο με Πλούτωνα.

28. Ερμής σε τετράγωνο με Ουρανό.

31. Πανσέληνος. Σελήνης ολική έκλειψη.

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1η Ιανουαρίου

- Πρωτοχρονιά: η μόνη αληθινά οικουμενική εορτή του κόσμου. Οι Ρωμαίοι είχαν αφιερώσει την πρωτοχρονιά στον Ιανό, θεό των πυλών, των θυρών και των ενάρξεων και γι’ αυτό ονόμασαν και τον πρώτο μήνα του έτους Ιανουάριο.

- Ελληνικό Σύνταγμα: Το ελληνικό σύνταγμα του 1822 ήταν ένας καταστατικός χάρτης που υιοθετήθηκε από την Πρώτη Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου την 1η Ιανουαρίου του 1822.

- Ευρώ: Αυτήν την ημέρα του 1999 το νόμισμα του ευρώ εισήχθηκε σε 11 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Ευρωπαϊκή Ένωση: Σαν σήμερα το 1981 η Ελλάδα έγινε δεκτή ως δέκατο μέλος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

2α Ιανουαρίου

- Ισαάκ Ασίμοφ: Ο Ισαάκ Γιούντοβιτς Ασίμοφ, ήταν Αμερικανός συγγραφέας και καθηγητής βιοχημείας. Ο Ασίμοφ γεννήθηκε μια τέτοια ημέρα στην Ρωσσία το έτος 1920. Ήταν ικανός στην εκλαΐκευση επιστημονικών ιδεών και δημιουργικός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, έχοντας γράψει πάνω από 500 βιβλία.

- Ήφαιστος: Σαν σήμερα το 1860 η Γαλλική Ακαδημία Επιστημών σε μια συνεδρίασή της στο Παρίσι ανήγγειλε την ανακάλυψη του Πλανήτη Ηφαίστου, πράγμα που δεν έγινε ποτέ δεκτό από την διεθνή επιστημονική κοινότητα.

3η Ιανουαρίου

- Κικέρων: Αυτή την ημέρα του 106 π.Χ. γεννήθηκε ο Μάρκος Τούλλιος Κικέρωνας. Ο Κικέρωνας ήταν Ρωμαίος φιλόσοφος, ρήτορας και συγκλητικός. Προερχόταν από μια πλούσια οικογένεια της τάξης των Ιππέων και σε μεγάλο βαθμό θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους ρήτορες και συγγραφείς της Ρώμης. Ο Κικέρωνας εισήγαγε στους Ρωμαίους τις κύριες σχολές της ελληνικής φιλοσοφίας, μετέφρασε κλασικά έργα Ελλήνων φιλοσόφων και δημιούργησε ένα Λατινικό φιλοσοφικό λεξικό, διακρινόμενος έτσι ως γλωσσολόγος, μεταφραστής και φιλόσοφος.

- Τόλκιν: Ο Τζων Ρόναλντ Τόλκιν (3/1/1892-2/9/1973) ήταν Άγγλος συγγραφέας, ποιητής, φιλόλογος και πανεπιστημιακός καθηγητής, γνωτός κυρίως ως ο συγγραφέας των κλασικών έργων Χόμπιτ, Άρχοντας των Δακτυλιδιών και Σιλμαρίλλιον.

5η Ιανουαρίου

- Ουμπέρτο Έκο: Διάσημος μυθιστοριογράφος, σημειολόγος, και φιλόσοφος, ο Ουμπέρτο Έκο που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1932 είναι ίσως καλύτερα γνωστός ως ο συγγραφέας του μυθιστορήματος αστυνομικού μυστηρίου και φαντασίας με τίτλο Το όνομα του Ρόδου που έγινε διεθνές μπεστ σέλλερ και γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία. Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του με τίτλο το Κοιμητήριο της Πράγας που εκδόθηκε το 2010 έγινε επίσης μπεστ σέλλερ.

- Παραμαχάνσα Γιογκανάντα: Το αρχικό του όνομα ήταν Μουκούντα Λαλ Γκος, αλλά αργότερα του αποδόθηκε ο τίτλος Παράμα-χάνσα Γιόγκα-ανάντα, που σημαίνει «Μέγας κύκνος, Γιογκική ευδαιμονία». Ο Γιογκανάντα που γεννήθηκε στις 5 ιανουαρίου 1893 ήταν ένας Ινδός γιόγκι και γκουρού που εισήγαγε πολλούς Δυτικούς στις διδακαλίες του διαλογισμού και της Κρίγια Γιόγκα μέσω του βιβλίου του Αυτοβιογραφία Ενός Γιόγκι.

6η Ιανουαρίου

- Θεοφάνεια: Αυτήν την ημέρα εορτάζονται από τους Χριστιανούς τα θεοφάνεια, σε ανάμνηση της έλευσης των τριών μάγων για την Δυτική Εκκλησία, και για την βάπτιση του Ιησού από τον Ιωάννη για τους ορθόδοξους.

- Σλήμαν: Ο Ερρίκος Σλήμαν (1822-1890) που γεννήθηκε αυτήν την ημέρα ήταν ένας Γερμανός αρχαιολόγος που ανέσκαψε την Τροία, καθώς και τις Μυκήνες και την Τίρυνθα. Το έργο του ενίσχυσε την ιδέα ότι η Ιλιάδα του Ομήρου αντανακλά κάποια ιστορικά συμβάντα.

- Καλίλ Τζιμπράν: Ο Τζιμπράν Καλίλ Τζιμπράν (1883-1931) ήταν Αμερικανο-λιβανέζος ζωγράφος, ποιητής και φιλόσοφος. Γεννημένος σαν σήμερα στην πόλη Μπσάρρι του Λιβάνου, μετανάστευσε μαζί με την οικογένειά του στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου σπούδασε καλές τέχνες και άρχισε την φιλολογική του σταδιοδρομία, γράφοντας στα Αγγλικά και Αραβικά. Είναι περισσότερο γνωστός για το βιβλίο του Προφήτης (1923), ένα πρώτο δείγμα της εμπνευσμένης φαντασίας του. Ο Τζιμπράν είναι το τρίτος πολυδιαβασμένος ποιητής όλων των εποχών μετά από τον Σαίξπηρ και τον Λάο Τσε.

- Αντριάνο Τσελεντάνο: Γεννημένος στις 6 ιανουαρίου 1938 ο Τσελεντάνο είναι Ιταλός τραγουδιστής, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Ο Αντριάνο είναι ένας πολιτικοποιημένος συνθέτης τραγουδιών. Είναι επίσης χορτοφάγος και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ζώων.

7η Ιανουαρίου

- Δορυφόροι Γαλιλαίου: Οι δορυφόροι Γαλιλαίου είναι οι τέσσερις δορυφόροι του Δία που ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο τον Ιανουάριο του 1610. Είναι οι μεγαλύτεροι από τους πολλούς δορυφόρους αυτού του πλανήτη και αντλούν τα ονόματά τους από τις ερωμένες του Δία, Ιώ, Ευρώπη, Καλλιστώ και από τον όμορφο Γανυμήδη.

12η Ιανουαρίου

- Μαχαρίσι: Ο Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι γεννήθηκε αυτήν την ημέρα του 1918. Κατά την δεκαετία του ’60 και ’70 απέκτησε μεγάλη φήμη ως γκουρού των Μπητλς και άλλων διασημοτήτων. Το 1992 ίδρυσε το Κόμμα του Φυσικού Νόμου και έκανε πολλές καμπάνιες σε δεκάδες χώρες. Το 2000 δημιούργησε την Οικουμενική Χώρα Παγκόσμιας Ειρήνης, μια χώρα χωρίς σύνορα και διόρισε και τους ηγέτες της.

- Βιβεκανάντα: Ο σβάμι Βιβεκανάντα, που γεννήθηκε αυτήν την ημέρα του 1863, ήταν ένας ινδουιστής μοναχός. Ήταν ο βασικός παράγοντας για την εισαγωγή της φιλοσοφίας Βεντάντα και Γιόγκα στον Δυτικό κόσμο και ένθερμος κήρυκας της διαθρησκευτικής συνείδησης, ανάγοντας τον Ινδουισμό στο επίπεδο των μεγάλων παγκοσμίων θρησκείων του 19ου αιώνα. Ήταν ο κυριότερος μαθητής Ραμακρίσνα, του Ινδού άγιου του 19ου αιώνα, και ιδρυτής της «Αποστολής Ραμακρίσνα». Είναι ίσως καλύτερα γνωστός για την εμπνευσμένη ομιλία του που άρχιζε με τη φράση: «Αδελφές και Αδελφοί της Αμερικής», με την οποία παρουσίασε τον Ινδουισμό στο Παγκόσμιο Κοινοβούλιο Θρησκείων που έλαβε χώρα το έτος 1893 στο Σικάγο.

13η Ιανουαρίου

- Παλαμάς: Γεννημένος στην Πάτρα αυτήν την ημέρα του 1859, ο Κωστής Παλαμάς ήταν ένα Έλληνας ποιητής που έγραψε τα λόγια του Ολυμπιακού Ύμνου που μελοποίησε ο Σπυρίδων Σαμαράς. Ήταν η κύρια φυσιογνωμία φιλολογικής γενιάς του 1880 και ένας από τους ιδρυτές της Νέας Αθηναϊκής Σχολής. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ακαδημίας Αθηνών και διετέλεσε και πρόεδρός της. Ανάμεσα στα πολλά ποιητικά έργα του είναι ο Δωδεκάλογος του Γύφτου και η Φλογέρα του Βασιλιά.

- Γκουρτζίεφ: Ο Γεώργιος Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1866, ήταν ένα ελληνικής καταγωγής πνευματικός δάσκαλος στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι διδασκαλίες που έφερε στην Δύση ήταν από τις εμπειρίες και τα πρώτα ταξίδια του και εξέφραζαν τις αλήθειες που βρίσκονται στις αρχαίες θρησκείες. Αυτές οι σοφές διδασκαλίες αναφέρονταν στην αυτεπίγνωση του ανθρώπου στην καθημερινή του ζωή και στην θέση της ανθρωπότητας στο σύμπαν. Ο Γκουρτζίεφ δίδασκε ότι η τεράστια πλειοψηφία των ανθρωπίνων όντων ζει σε μια κατάσταση υπνωτικής «ονειρικής εγρήγορσης», αλλά παρ’ όλα αυτά μπορεί ο άνθρωπος να ανέλθει σε μια ανώτερη κατάσταση επίγνωσης και να καταφέρει να εκφράσει όλο το δυναμικό που έχει μέσα του.

14η Ιανουαρίου

- Σβάιτσερ: Ο Άμπερτ Σβάιτσερ, ένας Αλσατός θεολόγος, φιλόσοφος και ιατρός γνωστός από το έργο του στην Αφρική, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1875 και το 1952 πήρε το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη για το έργο του που ήταν αφιερωμένο στην Αδελφότητα των Εθνών.

15η Ιανουαρίου

- Πάπυρος του Δερβενίου: Ο πάπυρος του Δερβενίου είναι ένας αρχαίος ελληνικός πάπυρος που βρέθηκε αυτήν την ημέρα του 1962 στο Δερβένι της Βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για μια φιλοσοφική πραγματεία που είναι ένα αλληγορικό σχόλιο σε ένα ορφικό ποιίημα, μια θεογονία, σχετικά με την γέννηση των θεών. Ανάγεται στο 340 π.Χ. την εποχή της βασιλείας του Φίλιππου Β΄, πράγμα που σημαίνει ότι είναι το αρχαιότερο χειρόγραφο της Ευρώπης.

17η Ιανουαρίου

- Χικμέτ: Ο Ναζίμ Χικμέτ Ραν, κοινώς γνωστός ως Ναζίμ Χικμέτ, ήταν Τούρκος ποιητής, σεναριογράφος και μυθιστοριογράφος (1902-1963). Γεννήθηκε σαν σήμερα στην Θεσσαλονίκη και περιγράφεται ως «ρομαντικός επαναστάτης». Πολλές φορές φυλακίστηκε για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και πέρασε το περισσότερο μέρος της ζωής του στις φυλακές ή σε εξορία. Τα ποίηματά του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 50 χώρες.

- Στανισλάφσκι:  Ο Κονσταντίν Σεργκέγιεβιτς Στανισλάφσκι ( 17/1/1863-7/8/1938) ήταν ένας Ρώσος ηθοποιός και σκηνοθέτης θεάτρου. Ο Στανισλάφσκι θεωρούσε την ηθοποιία σαν μια σοβαρή προσπάθεια που απαιτεί αφιέρωση, πειθαρχία και ακεραιότητα. Σε όλη την ζωή του αντιμετώπιζε το έργο του σαν μια διαδικασία καλλιτεχνικής αυτο-ανάλυσης και στοχασμού.

- Ρόμπερτ Φλουντ: Γνωστός και ως Robertus de Fluctibus (17/1/1574-8/9/1637) ο Ρόμπερτ Φλουντ ήταν ένας διαπρεπής Άγγλος ιατρός της σχολής του Παράκελσου. Γεννήθηκε αυτήν την ημέρα του 1574 στο Μιλγκέιτ Χάουζ του Κεντ. Ήταν σπουδαίος αστρολόγος, μαθηματικός και Ροδόσταυρος. Ο Φλουντ είναι γνωστός για τις συλλογές έργων απόκρυφης φιλοσοφίας. Γνώριζε και αντάλλασε ιδέες με τον Γιοχάνες Κέπλερ σχετικά με την επιστημονική και ερμητική προσέγγιση της γνώσης.

19η Ιανουαρίου

Έντγκαρ Πόε: Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, Αμερικανός διηγηματογράφος, ποιητής και επιμελητής έργων που είναι διάσημος για την καλλιέργεια του μυστηρίου και των μακάβριων διηγήσεων, γεννήθηκε αυτήν την ημέρα του 1809 στην Βοστώνη. Καλύτερα γνωστός για τις ιστορίες μυστηρίου, διασημότερη από τις οποίες είναι το Κοράκι, ο Πόε ήταν ένας από τους πρώτους Αμερικανούς δεξιοτέχνες συγγραφείς μικρών ιστοριών και θεωρείται ως πρωτοπόρος στα έργα αστυνομικής φαντασίας.

20η Ιανουαρίου

- Φεντερίκο Φελλίνι: Ο ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελλίνι, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1920, ήταν ένας από τους πιο διάσημους σκηνοθέτες κινηματογράφου στην μεταπολεμική περίοδο. Γνωστός για το ξεχωριστό στυλ που αναμιγνύει την φαντασία και τις εικόνες μπαρόκ, θεωρείται ότι επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την έβδομη τέχνη. Έχει κερδίσει τα περισσότερα Όσκαρ στην ιστορία για ταινίες μη αγγλικής γλώσσας.

21η Ιανουαρίου

- Πλάθιδο Δομίνγκο: Ο Πλάθιδο Δομίνγκο, ένας Ισπανός τενόρος της όπερας, του οποίου η φωνή, το φυσικό παράστημα, η καλή εμφάνιση και η δραματική του ικανότητα τον έκαναν έναν από τους πιο δημοφιλείς τενόρους του εικοστού αιώνα γεννήθηκε σαν σήμερα στην Μαδρίτη το έτος 1941.

22α Ιανουαρίου

- Λόρδος Βύρων: Γεννημένος αυτήν την ημέρα του 1788, ο Βρετανός ρομαντικός ποιητής και συγγραφέας Λόρδος Βύρωνας σαγήνεψε την φαντασία της Ευρώπης με την προσωπικότητα και το έργο του, ιδίως με το έργο Δον Χουάν και το περίφημο αυτοβιογραφικό ποίημα Childe Harold’s Pilgrimage. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς ποιητές, διαβάζεται πάντα και η επιρροή των έργων του είναι σημαντική ακόμη και σήμερα. Ταξίδεψε για να πολεμήσει την Τουρκική Αυτοκρατορία στον Ελληνικό Επαναστατικό Αγώνα, πράγμα για το οποίο οι Έλληνες του αποδίδουν τιμές εθνικού ήρωα. Πέθανε στα 36 του χρόνια από πυρετό, ενώ βρισκόταν στο Μεσσολόγγι.

23η Ιανουαρίου

- Αϊζενστάιν: Γεννημένος σαν σήμερα το 1898, ο Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν ήταν ένας Ρώσσος πρωτοπόρος θεωρητικός και σκηνοθέτης κινηματογράφου, θεωρούμενος συχνά σαν «Πατέρας του Μοντάζ». Είναι γνωστός ιδιαίτερα για τις βουβές ταινίες του Θωρηκτό Ποτέμκιν (1925) και Οκτώβρης (1927) καθώς και για τα ιστορικά έπη του Αλεξάντερ Νιέφσκυ (1938) και Ιβάν ο Τρομερός (1944).

- Σεισμός του Σανσί: Ο σεισμός του Σανσί στην Κίνα ήταν ένας καταστροφικός σεισμός και είναι επίσης ο πιο θανατηφόρος σεισμός που καταγράφηκε ως τώρα, σκοτώνοντας 830.000 ανθρώπους. Συνέβη το πρωί της 23ης Ιανουαρίου 1556 στην επαρχία Σανσί κατά την διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ.

- Κάλι Γιουγκά: Το Κάλι Γιουγκά είναι ο σκοτεινός αιώνας ή μαύρη εποχή σύμφωνα με  τους Ινδούς. Είναι το τελευταίο από τα τέσσερα στάδια του κόσμου στον κύκλο των γιουγκά που περιγράφονται στις ινδικές γραφές. Οι άλλες εποχές είναι: Σάτια, Τρέτα και Ντβαπάρα Γιουγκά. Η σκοτεινή αυτή εποχή άρχισε τα μεσάνυχτα της 23 Ιανουαρίου του 3102 π.Χ. Αυτή είναι και η χρονολογία που σύμφωνα με τους περισσσότερους ινδουιστές πέθανε ο Κρίσνα. Το Κάλι Γιουγκά λέγεται ότι διαρκεί 432.000 χρόνια.

24η Ιανουαρίου

- Αδριανός: Ο Πούβλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός Αύγουστος, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 76 μ.Χ. ήταν αυτοκράτορας των Ρωμαίων από το 117 ως το 138 μ.Χ. Είναι γνωστός κυρίως από το Τείχος του Αδριανού που όριζε το βορειότερο σύνορο της Ρωμαϊκής Βρετανίας. Στην Ρώμη επισκεύασε το Πάνθεο και έκτισε τον Ναό της Αφροδίτης. Όντας ένθερμος θαυμαστής της Ελλάδας, θέλησε να κάνει την Αθήνα πολιτισμική πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας και για τον σκοπό αυτόν ανήγειρε πολλούς έξοχους ναούς και μνημεία στην πόλη.

27η Ιανουαρίου

- Μότσαρτ: Ο Αυστριακός συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, που αναγνωρίζεται σαν ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες στην ιστορία της Δυτικής μουσικής, γεννήθηκε αυτήν την ημέρα του έτους 1756. Έγραψε όπερες σε όλα τα γνωστά τότε στυλ: Όπερα Μπούφα (κωμική) όπως είναι τα έργα Οι Γάμοι του Φίγκαρο και ο Ντον Τζιοβάνι· Όπερα Σέρια (σοβαρή) όπως ο Ιδομενέας· και Οπερέτες (Singspiel) από τις οποίες ο Μαγικός Αυλός είναι η πιο διάσημη.

29η Ιανουαρίου

- Τσέχωφ: Ο Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ γεννήθηκε σαν σήμερα το 1860 στην Τάγκανρογκ, ένα λιμάνι στην Θάλασσα της Αζοφικής στην Νότια Ρωσία. Ήταν ιατρός, δραματουργός και συγγραφέας και θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς διηγημάτων στην ιστορία. Στην σταδιοδρομία του ως θεατρικός συγγραφέας έγραψε τέσσερα κλασικά έργα: Γλάρος, Θείος Βάνια, Τρεις Αδελφές και Βυσσινόκηπος.

- Σβέντεμποργκ: Ο Εμάνουελ Σβέντεμποργκ που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1688 ήταν Σουηδός επιστήμονας, φιλόσοφος και μυστικιστής. Στο έργο του Η Αληθινή Χριστιανική Θρησκεία, που εξέδωσε ο ίδιος, περιγράφει τον εαυτό του ως «υπηρέτη του Κυρίου Ιησού Χριστού». Είναι κυρίως γνωστός από το βιβλίο του για την μεταθανάτια ζωή με τίτλο Ουρανός και Κόλαση. Το 1741 εισήλθε σε μια πνευματική φάση στην οποία άρχισε να έχει διάφορα μυστικιστικά όνειρα και οράματα. Αυτή αποκορυφώθηκε σε μια πνευματική αφύπνιση κατά την οποία δέχθηκε μια αποκάλυψη, ότι είχε δηλαδή επιλεγεί από τον Κύριο για να γράψει ένα ουράνιο Νέο Εκκλησιαστικό Δόγμα προκειμένου να αναμορφώσει τον Χριστιανισμό. Σύμφωνα με αυτό το Νέο Εκκλησιαστικό Δόγμα ο Κύριος είχε ανοίξει το πενυματικό μάτι του Σβέντεμποργκ για να μπορεί ελεύθερα να επισκέπτεται τον ουρανό και την κόλαση και να μιλάει με τους αγγέλους, τους δαίμονες και τα άλλα πνεύματα.

- Σούμπερτ: Ο Αυστριακός συνθέτης Φραντς Σούμπερτ γεννήθηκε κοντά στην Βιέννη αυτήν την ημέρα του έτους 1797. Στο σύντομο διάστημα της ζωής του, που διήρκεσε μόλις 32 έτη, ο Σούμπερτ υπήρξε πολυγραφότατος συνθέτης γράφοντας εννέα συμφωνίες (στις οποίες περιλαμβάνεται και η περίφημη Ημιτελής Συμφωνία), λειτουργική μουσική, όπερες και μουσική δωματίου καθώς και έργα για σόλο πιάνο.

 

 

Μια Σκέψη για Κάθε Ημέρα

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

 

1. Το πρώτο καθήκον που διδάσκεται στη Θεοσοφία είναι το άτομο να κάνει το καθήκον του, απτόητο από κάθε δυσκολία.

2. Η καρδιά που ακολουθεί τις περιπλανώμενες αισθήσεις παρασύρει την κρίση τους, όπως ο άνεμος παρασύρει μια βάρκα μακριά στα κύματα.

3. Εκείνος που απορρίπτει όλες τις επιθυμίες του, ζώντας ελεύθερος από προσκολλήσεις και απαλλαγμένος από εγωϊσμό, αυτός αποκτάει ευδαιμονία.

4. Σε κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο, ένα τσεκούρι γεννιέται στο στόμα του εξαιτίας του οποίου ο ανόητος κόβεται, όταν λέει άσχημα λόγια.

5. 'Οπως όλα τα πήλινα αγγεία που φτιάχνει ο αγγειοπλάστης καταλήγουν να σπάσουν, το ίδιο και η ζωή των θνητών.

6. Οι σοφοί είναι φωτοδότες.

7. Μια δίκαιη, ευσεβής ζωή, αυτός είναι ο καλύτερος πολύτιμος λίθος.

8. 'Εχοντας δοκιμάσει τη γλυκύτητα της πλάνης και της αταραξίας, ο άνθρωπος απαλλάσσεται από το φόβο και ελευθερώνεται από την αμαρτία, πίνοντας τη γλυκύτητα του Ντάρμα (νόμου).

9. Η ψεύτικη φιλία είναι σαν παρασητικό φυτό, σκοτώνει το δέντρο που αγκαλιάζει.

10. Κόψτε την αγάπη του εαυτού σας σαν το φθινοπωρινό λωτό με το χέρι σας! Φυλάξτε το δρόμο της ειρήνης.

11. Οι άνθρωποι που δεν τήρησαν την κατάλληλη πειθαρχία και δεν απέκτησαν θησαυρό στα νιάτα τους, χάνονται όπως οι γέρικοι ερωδιοί σε μια λίμνη χωρίς ψάρια.

12. 'Οπως η μέλισσα μαζεύει το νέκταρ και φεύγει χωρίς να βλάψει το φυτό, το χρώμα ή το άρωμά του, με τον ίδιο τρόπο και ο Σοφός ας κατοικεί στο χωριό του.

13. 'Οπως η βροχή δεν εισχωρεί σε ένα καλοσκεπασμένο σπίτι, έτσι και το πάθος δεν θα εισχωρήσει σε ένα συνετό νου.

14. 'Οποιος έχει πολλούς φίλους, έχει ισάριθμους υποψήφιους εχθρούς.

15. Σοφός είναι μόνο εκείνος ο οποίος διατηρεί την αυτοκυριαρχία του.

16. Αναζητήστε καταφύγιο στην ψυχή σας· βρείτε εκεί τον Ουρανό σας! Περιφρονήστε εκείνους που ακολουθούν την αρετή για τα δώρα της!

17. 'Ολο το μεγαλείο μας έγκειται στη σκέψη, γι’ αυτό ας προσπαθούμε να σκεφτόμαστε σωστά, γιατί αυτή είναι η αρχή της ηθικής.

18. Η κολακεία είναι ένα κίβδηλο νόμισμα που κυκλοφορεί μόνο εξαιτίας της ματαιοδοξίας μας.

19. Η στενότητα του νου προκαλεί ισχυρογνωμοσύνη· δεν πιστεύουμε εύκολα εκείνο που βρίσκεται πέρα απ' ό,τι βλέπουμε.

20. Η ψυχή ωριμάζει με δάκρυα.

21. Να η αλήθεια που τραγουδάει ο ποιητής: Το θλιμμένο στέμμα των θλίψεων είναι η ανάμνηση ευτυχέστερων πραγμάτων.

22. Ο μόσχος είναι μόσχος εξαιτίας της ευωδιάς του και όχι γιατί ονομάζεται άρωμα από τους αρωματοποιούς.

23. 'Οσοι είναι έτοιμοι για διαφωνία, δεν είναι το ίδιο γρήγοροι στη διεκπεραίωση υποθέσεων.

24. Κάθε συμπαθής μορφή δεν περιέχει μια εξίσου συμπαθή ψυχική διάθεση.

25. Αν κάθε βότσαλο γινόταν ένα πολύτιμο ρουμπίνι, τότε βότσαλα και ρουμπίνια θα είχαν την ίδια αξία.

26. Κάθε άνθρωπος θεωρεί τη δική του σοφία αλάνθαστη και κάθε μητέρα το δικό της παιδί όμορφο.

27. Αν η σοφία εξαφανιζόταν ξαφνικά από το σύμπαν, κανένας δεν θα υποψιαζόταν τον εαυτό του για ανόητο

28. 'Ενα μικρό στομάχι μπορεί να γεμίσει μέχρι ικανοποιήσεως, αλλά ένας στενός νους ποτέ δεν θα ικανοποιηθεί, ούτε ακόμα και με όλα τα πλούτη του κόσμου.

29. Εκείνος που παραμελεί το καθήκον προς τη συνείδησή του, θα παραμελήσει να πληρώσει και το χρέος του στο γείτονά του.

30. Αν συγκεντρωθεί το ένα ψυχίο δίπλα στο άλλο, φτιάχνουν ένα μεγάλο σωρό· ο σωρός στην αποθήκη αποτελείται από μικρούς κόκκους.

31. Εκείνοι που δεν δοκίμασαν το ψωμί σας στη διάρκεια της ζωής σας, δεν θα αναφέρουν το όνομά σας όταν θα είστε πεθαμένοι.