CERN: Ένα Κέντρο Συνεργασίας

Απο τί είναι φτιαγμένο το Σύμπαν; Πώς ακριβώς ξεκίνησε;Σε αυτά τα ερωτήματα ψάχνουν απαντήσεις οι φυσικοί του CERN χρησιμοποιώντας το πιό ισχυρό επιταχυντή σωματιδίων στο κόσμο. Στους χώρους του ανθεί το λουλούδι της συνεργατικής δημιουργικότητας πέρα από πολιτικές, εθνικές, ρατσιστικές και θρησκευτικές προκαταλήψεις και πιστεύω.

 

Στο CERN, το Ευρωπαικό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, φυσικοί ψάχνουν τη θεμελιώδη δομή του σύμπαντος χρησιμοποιώντας τους μεγαλύτερους επιταχυντές στο κόσμο και τα πιό περίπλοκα επιστημονικά όργανα που υπάρχουν. Οι έρευνες αφορούν στην αναζήτηση και μελέτη των βασικών δομικών λίθων της ύλης - των στοιχειωδών σωματιδίων της φύσης.

 Το CERN ξεκίνησε σαν ένα μικρό συνεργατικό εργαστήριο στα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας δίπλα στη Γενεύη, φτιαγμένο από 20 χώρες-μέλη. Αυτή τη στιγμή στα πειραματά του συμμετέχουν και εργάζονται επιστήμονες σχεδόν από όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Το όνομα, το διαδίκτυο και ο 'φάρος'

Το όνομά του αναφέρεται στην πυρηνική έρευνα, αλλά στις μέρες μας αναφερόμαστε σε αυτό σαν ένα "εργαστήριο στοιχειωδών σωματιδίων" μιας και η έρευνα γίνεται σε στρώματα πολύ πιο βαθιά μέσα στον πυρήνα του ατόμου. Μιά απο τις πρόσφατες ανακαλύψεις, για παράδειγμα, είναι το σωματίδιο Χιγκς, ένα υποθετικό πεδίο το οποίο δίνει φαινομενική 'μάζα' στα συστατικά των πυρήνων. Στη διάρκεια της λειτουργίας του χιλιάδες επιστήμονες εργάστηκαν και έχτισαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε σύγχρονη φυσική, σε συνεργασία βέβαια με άλλα μικρότερα παρόμοια κέντρα.

Το CERN είναι επίσης γνωστό, γιατί εκεί εφευρέθηκε το Ιντερνέτ! Προέκυψε από την ανάγκη των επιστημόνων για πλήρη και διαφανή πρόσβαση σε επιστημονικά δεδομένα τα οποία ήταν διάσπαρτα σε διάφορα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της Γης. Αυτή η ιδέα της ΄ανοιχτής πρόσβασης΄ οδήγησε σε απίστευτες και καταιγιστικές καινοτομίες σε ό,τι αφορά τους τρόπους επικοινωνίας στην εποχή μας.

Το CERN είναι ένα διακεκριμένο κέντρο όπου ανθίζει ο συνεργατικός μόχθος ανάμεσα σε ανθρώπους που τους συνδέει το κοινό πάθος για ανακάλυψη - επιστήμονες από όλα τα μέρη του κόσμου με τελείως διαφορετικές κουλτούρες. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα, σαν ένας διεθνής οργανισμός, για το τί μπορεί να καταφέρουμε σαν ανθρώπινο είδος αν εργαστούμε μαζί πάνω σε ένα πρόβλημα αγνοώντας και υπερβαίνοντας πιθανές πολιτικές, θρησκευτικές και εθνικές διαφορές και προκαταλήψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου επιστήμονες του ανατολικού μπλόκ συνεργάζονταν μέσα σε ένα πνεύμα πλήρους αρμονίας και αμοιβαίου σεβασμού με τους δυτικούς συναδέλφους τους. Είταν μιά 'παράδοξη' αλλά υπέροχη επιτυχία. Αυτό είναι σημαντικό γιατί, σαν φάρος, μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της ενότητας και αδελφοσύνης και σε άλλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.