Μπόνο: Πολ Ντέιβιντ Χάσον (10 Μαίου 1960)

Το να αγγίζεις σημαίνει να θεραπεύεις, το να βλάπτεις σημαίνει να κλέβεις. Αν θέλεις να αγγίξεις  τον ουρανό, καλύτερα να μάθεις πώς να γονατίζειςl

 

"Αρνούμαι να πιστέψω ότι ο άνθρωπος είναι απλώς μια ανώτερη κατάσταση ζώου, ότι δεν έχει πνεύμα. Νομίζω πως αν οι άνθρωποι αρχίζουν να το πιστεύουν αυτό, ο αληθινός σεβασμός για την ανθρωπότητα θα χαθεί. Είσαι απλώς άλλο ένα γρανάζι στον τροχό, απλώς άλλη μια συλλογή μορίων. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την τόση απαισιιοδοξία που υπάρχει στον κόσμο." 

 Τι γίνεται όμως με την ιδέα της ελευθερίας; Όχι ελευθερία για την ελευθερία, αλλά ελευθερία για κάποιον ευρύτερο σκοπό - όχι απλώς ελευθερία από την καταπίεση, αλλά ελευθερία έκφρασης και λατρείας. Ελευθερία από τις ανάγκες και ελευθερία από τον φόβο, γιατί όταν είσαι παγιδευμένος στην φτώχεια, δεν είσαι ελεύθερος. Όταν οι νόμοι του εμπορίου σου απαγορεύουν να πουλήσεις την σοδειά που καλλιεργείς, δεν είσαι ελεύθερος. Όταν πεθαίνεις από ένα τσίμπιμα κουνουπιού εξαιτίας έλλειψης μιας κουνουπιέρας, δεν είσαι ελεύθερος. Όταν πεινάς μέσα σε έναν κόσμο αφθονίας, δεν είσαι ελεύθερος. Και όταν είσαι ένας μοναχός στην Βιρμανία αυτήν εδώ την εβδομάδα, που σου απαγορεύουν να εισέλθεις σε έναν ναό επεδή το δικό σου ευαγγέλιο της ειρήνης έρχεται σε σύγκρουση με το άδικο καθεστώς, τότε κανένας από εμάς δεν είναι αληθινά ελεύθερος.